31. julij 2010

EMMY 2010: Mini-serija

Čez mesec dni bodo podelili najprestižnejše televizijske nagrade, zato bom na hitro vrgel uč tudi na te nominirance. Televizije in s tem raznih dramskih in humorističnih serij skoraj da ne gledam, ker res nimam časa. Sicer pa so vsako leto na paleti eni in isti frisi. Zato pa rad pogledam nominirance v kategorijah tv filmov in mini-serij. V sledji sta letos nominirana dva izdelka:

article400_the_pacific-420x0.jpg

The Pacific
Tom Hanks je kot producet že pred dvema letoma v tej kategoriji odnesel emmyja (kasneje tudi zlati globus) za življenjsko zgodbo Johna Adamsa. Tokrat ponovno obuja ameriško zgodovino, saj je (skupaj s Spielbergom in številnimi drugimi) sproduciral deset-delno serijo o pacifiškem delu druge svetovne vojne. Ob gledanju dobite točno to, kar pričakujete: veliko streljanja, nekaj sentimentalnosti in romantike, predvsem pa ameriški patriotizem. Zgodovino vedno pišejo zmagovalci in tale mini-serija to trditev vsekakor dokazuje, čeprav je res, da tudi na marince pade nekaj sence negativnih dejanj, ki pa niso nič v primerjavi z grehi "barbarskih rumenokožcev." Sicer zanimivo gradivo za vse, ki jih zanima to zgodovinsko obdobje, katerega smo (vsaj na naši gimnaziji) precej obšli in se bolj posvetili evropskemu delu vojne. Kredibilnost zraste predvsem v uvodnih sekvencah vsake epizode, kjer prisluhnemo vojnim veteranom in dokumentarnemu glasu Toma Hanksa. Te služijo kot dobra podlaga za zgodbo, ki sledi.

Return to Cranford
Zabavna pripoved o izmišljeni angleški vasici, ki živi odmaknjeno od ostalega sveta. Smo sredi 19. stoletja in norme v Cranfordu, kjer milo rečene dominirajo ženske, so vse prej kot modernistične. Pet-delna mini serija je bila že predlani deležna odličnega odziva, tako, da so se ustvarjalci odločili posneti še dve dodatni epizodi. Le kako se bodo prebivalci Cranforda soočili s prihodom železnice in stikom z modernizacijo, ki je bila v viktorijanski dobi na pohodu? Scenarij je napisan na podlagi romana avtorice Elizabeth Gaskell z istim naslovom, ter dveh njenih novel: My Lady Ludlow in Mr Harrison’s Confessions, ter članka The Last Generation in England. Vsa omenjena dela so bila objavljena med leti 1849 in 1858.
Zabavno. Zelo toplo priporočam ogled vseh sedmih epizod.

Return-to-Cranford.JPG

Sam bi verjetno glasoval za simpatično britansko serijo z odlično igralsko zasedbo, vendar realno gledano, njeni dve epizodi nimata šans proti več kot 500 minutam ameriškega heroizma. Plus točke Pacifiku prinaša tudi njegova solidna tehnična izvedba, ki se kaže v še dodatnih 23 nominacijah, med katerimi sicer ni nobene igralske.

Ni komentarjev:

Objavite komentar