28. april 2010

Dr. Hannibal Lecter

Hannibal – kanibal. Eden najbolj zloveščih likov, ki jih pozna naša pop kultura je nastal v glavi ameriškega pisatelja Thomasa Harrisa, ki je o tem krvosesu z briljantnim umom napisal štiri romane. Prvi, Rdeči zmaj, je izšel leta 1981, sledili so še trije: Ko jagenjčki obmolknejo leta 1988, Hannibal leta 1999 in najnovejši, Hannibal Rising, ki je luč sveta ugledal leta 2006. Na velikem platnu so ga v petih filmih upodobili trije igralci, med katerimi je daleč najbolj znamenita vloga Anthonyja Hopkinsa. Zanjo je leta 1992 v Ko jagenjčki obmolknejo dobil oskarja v glavni kategoriji, čeprav se na ekranu pojavi za vsega skupaj 16 minut in pol, kar je najkrajša glavna vloga kadarkoli nagrajena z oskarjem. Tisto leto je podelitev gostil Billy Crystal, ki so ga na začetku na oder pripeljali vklenjenega v stilu Hopkinsovega lika.



Kot prvi se je v vlogi "Dr. Kanibala" sicer poizkusil škotski igralec Brian Cox. V filmu Manhunter, posnetem po prvi knjigi, so njegov priimek iz neznanih vzrokov spremenili v Lecktor. Njegova vloga je bila sicer precej majhna, saj je kot zapornik na posebne oddelku le pomagal agentu FBI, Willu Grahamu, prodreti v um serijskega morilca znanega kot Zobna vila. Podobno kot v prvem delu, je Lecter kasneje (tokrat že z glasom in stasom sira Hopkinsa) pomagal agentki Clarice Starling (Jodi Foser je bila prav tako nagrajena z oskarjem) razrešiti primer serijskega morilca znanega kot Buffalo Bill. Na koncu filma pobegne iz zapora in se v nadaljevanju naseli v Firencah, kjer občuduje umetnost ter okuša sladko italijansko vino, ob tem pa sem in tja zaužije še nekaj človeškega mesa. Na lov za njim se ponovno poda njegova “muza”, ki jo je namesto Fosterjeve upodobila Julianne Moore. Film preprosto naslovljen Hannibal je postal in ostaja finančno najuspešnejši izdelek franšize.



Remake Manhunterja oz. ponovna adaptacija Rdečega zmaja iz leta 2002, ki zvesteje sledi romanu, je bila velik finančni uspeh, kritiki pa ga niso najbolje sprejeli. V Lecterjeve čevlje je ponovno stopil Hopkins, Willa Grahama pa je upodobil Edward Norton. Zadnji film o tem genialnem kanibalu pa je bil tako pri gledalcih, kot kritikih, deleže precejšnjih kritik. Razkrije nam njegovo mladost in vzroke za njegovo krutost. Po drugi svetovni vojni se Hannibal iz rodne Litve preseli k ovdoveli teti v Pariz in obiskuje medicinsko fakulteto ter čaka na maščevanje za smrt svoje, v vojni umrle, družine. Gaspard Ulliel je precej neuspešno oponašal velikega vzornika in za nastop ni bil pohvaljen, kar je morda tudi razlog, da od takrat v glavnem ni ni več snemal angleško govorečih vlog.



Dr. Lecter se kasneje pojavi tudi v znanih satiričnih animiranih serijah Simpsonovi in South Park, njegovo zgodbo uporabijo v mjuziklu ter na splošno postane velika in nepozabna pop-ikona. Sam ga imam ob napisu "A frined for dinner" celo na kratki majici.

Navdih zanj naj bi njegov avtor črpal iz svojega dela, ko je bil v 60ih zaposlen kot reporter kriminalnega dogajanja, neki knjižničarki v Clevelandu pa je menda dejal, da je Lecterja ustvaril na podlagi lokalnega morilca Williama Coyna, ki je po pobegu iz zapora, leta 1934, prakticiral kanibalizem.

1 komentar:

  1. http://filmoljub.blogspot.com/2010/02/silence-of-lambs-1991.html

    OdgovoriIzbriši