22. december 2010

Kaj pa Javier?

Zgodi se vsako leto. Vsako leto opazim čudovito vlogo in se vanjo malodane zaljubim, nato pa precej razočaran ugotovim, da tisti, ki odločajo o razno raznih nagradah, niso istega mnenja. Lani sta to bile odlična Tilda Swinton v Julii in Catarina Saavedra v Služkinji, letos pa je ta usoda doletela Javierja Bardema v čudovitem Biutiful.

javier_bardem_biutiful_2010-12.jpg
"Yo no me voy a morir."

Vloga na kateri bi moralo z velikimi črkami pisati "NAGRADE PROSIM" je do sedaj šla dokaj neopazno mimo vseh kritiških združenj. Nominirali so jo le za zlati satelit, medtem ko je sam film dejansko nominiran za najboljši tujejezični film na zlatih globusih. In prav to me moti; ljudje so film očitno videli - konec koncev gre za izdelek enega bolj uveljavljenih režiserjev zadnjih let (Alejandro González Iñárritu), ki je že snemal tudi v Hollywoodu in že pobiral nominacije za oskarja - pa v vlogi kljub temu niso videli potenciala.

Javier Bardem je "svojo" sezono že imel pred nekaj leti, ko je pobral praktično vse nagrade za vlogo krvoločnega psihopata Antona Chigurha, kar mu je seveda precej zmanjšalo letošnje možnosti, vendar res ne morem verjetni, da kot umirajoči oče, ki poskuša pred smrtjo svojo družino dvigniti s totalnega družbenega dna, ni prepričal prav nikogar. Heartless people! Ok, saj mogoče si ga Colin Firth res bolj zasluži, ampak vsaj za nominacijo prosim! No ja, do oskarjev je še nekaj časa in upanje umre zadnje. Tako upam, da se bodo okrepile tudi možnosti Noomi Rapace (Män som hatar kvinnor), kateri so kritiki namenili nekaj ljubezni, predvsem pa sem vesel njene nominacija za Critics Choice Awards.

8 komentarjev:

  1. Nagradili so ga v Cannesu, niso?

    Pa še, Zlati globusi sploh nominirajo kaj, kar ni angleškega?

    Meni je bil lani (med bolj ali manj spregledanimi) carski Nicholas Cage v Lieutenantu.

    OdgovoriIzbriši
  2. tako je, v Cannesu je bil nagrajen, samo to ne vem, če bi sploh štel, ker so itak samo med tistimi 20 filmi izbirali

    od lanskega Lieutenanta pa so me slabe kritike odvrnile tko daga nisem videl in ne morem reč, samo mislm, da nisi prvi ki je pohvalu Caga

    OdgovoriIzbriši
  3. aja, pa še to: na globusih je bil pred nekaj leti prav Bardem nominiran za svojo špansko vlogo v Mar adentro

    OdgovoriIzbriši
  4. pizda, narobe napisal 1. komentar


    letos je tilda swinton spregledana tudi v I Am Love :D

    OdgovoriIzbriši
  5. > na globusih je bil .. špansko vlogo v Mar adentro

    Bil je, ja. Razmišljam naprej, oskarji so malo bolj razgledani, kar se tiče tega, zmeraj nominirajo še kaj tujejezičnega v "svojih" kategorijah.

    Ampak tistih 20 filmov v Cannesu je tudi že izbranih, ni kar enih 20 filmov.

    Ampak Lieutenanta so mnogi tudi izjemno lepo pohvalili in ga uvrščali na top leta, Simon Popek recimo. Krasna fotografija in odlično pripovedovanje, nekaj Herzogovih štosov (razlog slabim kritikam??), mislim, ti ne more biti žal, če pogledaš zdaj.

    OdgovoriIzbriši
  6. Cage je tu kot jagoda na smetani.

    OdgovoriIzbriši
  7. ja Akademija postaja vedno bolj mendarodna, kar se odraža tudi pri seznamu nominirancev.
    ok, sej če Bardem ne bo nominiran, pač ne bo, jebi ga... čudno mi je le to, da ga ni omenilo niti eno društvo kritikov, ti bi morali pogosteje pogledati čez planke...

    ok si me prepričal, bom pogledu tega Lieutenanta :)

    OdgovoriIzbriši
  8. ja tilda mogoče plava malo preveč iz mainstreama, kar je za njen talent po eni strani škoda, ker bi moral biti bolje "razstavljen" :)
    drgač pa so prav v neodvisnih vodah res prave vloge zanjo.

    OdgovoriIzbriši