7. december 2010

SVEŽA KRI: Jesse Eisenberg

Če je Sylvester Stallone tipični akcijski junak in če je Patrick Dempsey tipično pocukrani romantik, potem je Jesse Eisenberg tipični filmski nerd. Jap, takšen sloves si je v zadnjih letih ustvaril v Hollywoodu, letos pa ga nadgradil na zavidljiv nivo: piflar, ki je pogruntal Facebook (ali pa z njim vsaj obogatel - komu verjamete je stavr vaše presoje)! Vloga v Fincherjevemu Socialnemu omrežju, morda najboljšemu filmu letos (vsaj po mnenju nekaterih kritikov), mu bo pri rosnih 27ih letih zelo verjetno prinesla prvo nominacijo za oskarja. S tem se sicer ne bo uvrstil med najmlajšo deseterico kadarkoli nominirano v tej kategoriji, bo pa prišel zelo blizu. Če zmaga, bo seveda najmlajši dobitnik glavnega moškega oskarja vseh časov, vendar pustimo to za zdaj ob strani. V vsakem primeru bo največji car med piflarji in največji piflar med carji.

Celozaslonski zajem 7.12.2010 224940-1.jpg Celozaslonski zajem 7.12.2010 225134-1.jpg Celozaslonski zajem 7.12.2010 225206.jpg

In zakaj ima tak sloves? To ni težko ugotoviti, sploh če pogledamo nabor njegovih največjih uspešnic. Filmski krst je doživel leta 2002 v solidnem Roger Dodger, kjer ga je stric (Campbell Scott) popeljal na turnejo po lokalih in lovu za kiklami, da bi ga odrešil devištva. Svoj status, pa tudi talent, je pred širšo javnostjo ponovno potrdil v kritiško zelo dobro sprejetem The Squid and the Whale, v kateri je upodobil nadarjenega sina staršev intelektualcev, ki so ločita. Če tega niste gledali, ste gotovo videli njegova zadnja dva filma, tako komercialno kot kritiško zelo uspešna Adventureland in Zombieland. Ne le, da imata podbne naslove, tudi Eisenbergovi vlogi sta si zelo podobni. Enako velja za letošnji Solitary Man v katerem je odigral manjšo vlogo ob Michaelu Douglasu. Nisem sicer gledal vseh njegovih filmov, vendar sem ga do sedaj še vsakič videl kot nesamozavestnega srednješolca, ki očitno še nekaj časa ne bo seksal. Na, koncu mu ponavadi vedno uspe, tako kot je uspelo Marku Zuckerbergu. Ha, kdo se smeji sedaj? In kdo se bo januarja, ko bodo brali nominirance za oskarja?

Ni komentarjev:

Objavite komentar