12. oktober 2010

Paparazzi

Beseda paparazzo (množina paparazzi) s katerim označujemo fotografe, ki zalezujejo slavne ljudi, ni tako zelo nova, kot ste morda mislili. Njen izvor je povezan s kultnim izdelkom italijanskega mojstra Federica Fellinija, La dolce vita, ki je bil posnet pred pol stoletja. V njem poleg glavnega lika, novinarja Marcella (Marcello Mastroianni), spoznamo tudi njegovega prijatelja in sodelavca Paparazza (Walter Santesso), ki se pretežno ukvarja prav s fotografiranjem zvezd - v prvi vrsti seveda nepozabno Anito Ekberg, ki je upodobila švedsko-ameriško filmsko igralko Sylvio na obisku v Rimu.

la_dolce_vita_paparazzi_1960.jpg


Lady Gaga - Paparazzi

Kako je junak dobil to ime, pravzaprav ni povsem jasno. Fellini je morda uporabil oznako, ki v enem od italijanskih dialektov pomeni vrabec, morda pa se jo je izmislil sam. Po drugi strani pa je v Italiji zares mogoče najti družine s tem priimkom. Eden od poznavalcev Fellinija, Peter Bondanella, trdi da gre najverjetneje za izpeljanko iz besede papataceo, ki pomeni velikega in tečnega komarja, njeno preoblikovanje pa spominja na značilen zvok tega insekta.

No, sam so-scenarist filma, Ennio Flaiano, pravi, da je ime našel v romanu Georga Gissinga, Ob Jonskem morju iz leta 1901. Tako naj bi bilo ime latniku nekega hotela v knjigi, ki sta jo s Fellinijem naključno odprla in v njem piskala ime za svojega junaka.

Kakršen koli že je izvor besede, zahvaljujoč uspehu filma, jo danes uporabljamo v številnih svetovnih jezikih, ki uporabljajo latinske črke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar