21. september 2010

Oskarji 2010: Resni kandidati za najboljši film

September je. Pred kratkim sta se zaključila festivala v Benetkah in Torontu, vmes pa se je zgodil še manjši festivalček v Telluridu, v ameriški zvezdi državi Kolorado, ki pa vse bolj pridobiva na prepoznavnosti. Filmski kritiki najpomembnejših medijskih hiš so že videli lepo število filmov, ki jih bomo mi, navadni smrtniki, videli šele v naslednjih mesecih (mi v Sloveniji verjetno še kasneje) in že oblikovali lestvico izdelkov, ki so jih najbolj navdušili in jim pripisujejo nominacijo za najboljši film.

fincher_social_network.jpg

Inception
Fiktivna mojstrovina Christopherja Nolana, ki je predlani verjetno za las zgrešil nominacijo z Vitezom teme. Tokrat naj ne bi smelo biti težav, saj je na voljo deset nominacijami mest.

The Kids Are All Right
Otroka lezbičnega para želita spoznati biološkega očeta. Vsekakor zanimivo in zelo aktualno. Odlične kritike gredo tudi igralski zasedbi.

The King's Speech
Akademija ima rada filme o britanskih monarhih, tega pa hvalijo tudi kritiki in gledalci, ki so mu na festivalu v Torontu prisodili najvišjo nagrado. Colin Firth je Jurij VI., oče sedanje kraljice Elizabete, ki je prestol zasedel po odstopu svojega starejšega brata. Nepripravljen na dano nalogo se po pomoč zateče k učitelju javnega nastopanja (Geoffrey Rush).

Toy Story 3
Tretje nadaljevanje uspešne serije, ki je gledalce osvojila že leta 1995. Ta naj bi bil najboljši do sedaj, vsekakor pa je največ zaslužil. Pravzaprav več kot katerikoli drugi animirani film v zgodovini. Oskar za animirani film že dolgo ni več pod vprašajem. Več >>

The Social Network
Zgodba o ustanoviteljih Facebooka. Aktualno in menda zelo gledljivo. Več >>

True Grit - Ok, tega sicer še nihče ni videl, vendar se na remake klasičnega vesterna, ki je leta 1969 Johnu Waynu prinesel oskarja za glavno vlogo, polaga velike upe. Posebej zato, ker sta ga posnela brata Coen. V glavni vlogi: Jeff Bridges.

Black Swan
Veliki hit z Beneškega festivala. Natalie Portman v vlogi primabalerine pod velikim pritiskom trenutko velja za frontrunnerko v kategoriji najboljših ženkih vlog. Filmu utegnejo pri že pregovorno zadržani Akademiji točke izbiti meda zelo vroči lezbični prizori.

Another Year
Mike Leigh je s temle izdelkom navdušil že v Cannes in nihče ne dvomi, da se bo znašel med najboljšo deseterico. Gre za zgodbo o starejšem paru.

127 Hours
Čeprav menda obrača želodce (v Torontu se je neka oseba celo onesvestila), pa ostaja novi izdelek Dannya Boyla med najrenejčimi kandidati. Več >>

nolan_inception.jpg blue_valentine.jpg another_year_mike_l.jpg

Winter’s Bone
Zmagovalec Sundanca. Zgodba o hribovski družini, katere pijanski oče kljub varščini pobegne, zato ga mora hči najti, če se želi izogniti izgubi celotnega premoženja.

The Fighter
Boksarske filme ima Akademija rada. Pobesneli bik, Rocky, Punčka za milijon dolarjev. Zakaj bi bil tale kaj drugačen? Resnična zgodba z menda odličnimi liki.

Never Let Me Go
Posnet po izjemno hvaljenem romanu japonsko-britanskega avtorja Kazua Ishigura o odraščajočih prijateljih, med katerimi so se v času življenja v internatu spletle prav posebne vezi. V glavnih vlogah nastopajo Carey Mulligan, Andrew Garfield in Keira Knightley.

Rabbit Hole
Nicole Kidman ni le nastopila v glavni vlogi temveč tudi sproducirala film posnet po gledališki igri nagrajeni s Pulitzerjevo nagrado. Z Aaronom Eckhartom sta odigrala par, ki v nesreči izgubi sina.

The Town
Triler Bena Afflecka bo zelo težko prišel med deset najboljših, vendar mu bodo trume oboževancev, ki bodo najverjetneje drle v kinodvorane pri tem v veliko pomoč.

Blue Valentine
Življenjska zgodba sodobnega zakonskega para je bila na Sundancu zelo toplo sprejeta. pohvale so deževale tudi na oba glavna igralca: Michelle Williams in Ryan Gosling.

Hereafter
Clint Eastwood je ponovno razdelil kritike. Stara garda mu prikimava, tisti nekoliko mlajši pa nikakor ne najdejo spodbudnih besed. Matt Damon je jasnovidec, ki se lahko pogovarja z mrtvimi.

The Conspirator
Še en stari maček se letos poteguje za nagrade ali pa vsaj naklonjenost gledalcev. Robert Redford je prej režiral le sedem celovečercev, med katerimi še vedno najbolj izstopa z oskarjem nagrajeni prvenec Ordinary People. V zgodovinski drami spremljamo zgodbo edine ženske izmed osmih zajetih osumljencev priprtih kmalu po atentatu na ameriškega predsednika Abrahama Lincolna.

toy_story_3.jpg

Somewhere
Sofia Coppola je pravakr dobila zlatega leva za tale izdelek. Nekateri pravijo, da samo zaradi tega, ker je žiriji predsedoval njen bivši. Nihče sicer ne pljuva po njem, vendar tudi pretirane vzhičenosti ni čutiti. O resnejši kampaniji menda ne razmišlja niti studio Focus Features. Več >>

Fair Game
Resnična zgodba o ameriških zakoncih (Naomi Watts in Sean Penn), ki sta se znašla sredi nenavadne afere potem, ko je on leta 2003 za New York Times napisal članek v katerem je Bushovo administracijo obtožil manipuliranja s podatki obveščevalnih agencij z namenom upravičiti napad na Irak, kjer naj bi se skrivalo orožje za množično uničevanje. Bela hiša je poskušala članku in njegovemu avtorju kredibilnost odvzeti z razkritjem, da je njegova žena pravzaprav tajna agentka CIE, ki mu je verjetno priskrbela informacije.

The Way Back
Peter Weir, šestkratni nominiranec za oskarja (kot režiser, scenarist in producent), se po nekajletnem odmoru vrača. Scenarij, ki temelji na spominih Sławomirja Rawicza, pripoveduje zgodbo o skupini zapornikov v enem izmed ruskih koncentracijskih taborišč, ki jim je leta 1942 uspelo iz Sibirije zbežati v Indijo.

How to Train Your Dragon
Števili so to sicer zabavno risanko dodali na svoj seznam možnosti. Sam se z izbiro sicer ne strinjam. Tudi, če bi bila risnaka zares dobra, kar ni, bi bilo med desetimi nominiranci težko pričakovati kar dva animirana filma.

3 komentarji:

 1. Dober izbor in dobro napisano. Za ene par komaj čakam, da pridejo v kino oz. da nastane dober rip ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. OSebno najbolj pričakujem:
  1. Hereafter
  2. The Social Network
  3. Black Swan
  4. Somewhere
  5. Biutiful
  6. Love And Other Drugs

  Sicer pa super napisano, zajel si vse glavne akterje, a vseeno upam, da se bo na podelitvi znašel še kakšen "tujek", ki ga nihče ne napoveduje sedaj. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Tudi jaz se že veselim ogleda par zgroaj naštetih.

  OdgovoriIzbriši