16. september 2010

OscarFlashback: Nagec

46. podelitev oskarjev, ki je potekala 2. aprila 1974, je bolj kot po nagrajenih filmih znana po nenavadnem vdoru. Robert Opel, ki se je za odrom predstavljal kot fotograf, je v trenutku, ko je eden od gostiteljev, David Niven, napovedoval Elizabeth Taylor, ki je imela čast podeliti oskarja za najboljši film, gol stekel čez oder in z rokami pokazal mirovni znak. Vidno presenečeni voditelj se je le za trenutek zmedel in nato dejal: “Isn’t it fascinating to think that probably the only laugh that man will ever get in his life is by stripping off and showing his shortcomings?” (posnetek)
Veliko bolj šokirana je bila Elizabeth Taylor, ki je na oder stopila le nekaj sekund kasneje in komaj prebrala nominirance za najboljši film, ter ob tem dejala, da jo je dogodke prav zares vrgel iz tira (posnetek). Morda pa je bil to le izgovor, saj se očitno ni najbolje pripravila.

streaker_Robert Opel.jpg

Kasneje so se pojavile nekatere nikoli dokazane domneve, da je za incident poskrbel sam producent podelitve, Jack Haley, Jr.. Kako bi sicer pojasnili dejstva, da Opel za to dejanje ni bil nikoli aretiran ali drugače kaznovan. Še več, Akademija mu je po dogodku dala oblačila, varnostniki pa so ga pospremili v ozadje, kjer je imel tako kot vsi zmagovalci, tiskovno konferenco. To sicer ni bila njegova prva javna razgalitev, saj se je tak že nekajkrat pojavil na srečanjih mestnega sveta, kjer je protestiral proti prepovedi nudizma na javnih plažah. Kakorkoli že, Opel je postal prava zvezda, odprl je znano galerijo za gejevsko umetnost in bil pet let kasneje med ropom le te, umorjen.

1 komentar:

  1. Can add to the beauty of the landscape when used correctly.
    Owning a regular lawn mower does not mean you have
    to give up on mulching your yard;
    you just have to be willing to do some work. Sure,
    you had your occasional exception that stupidly borrowed
    from the local loan shark, but most learned to live on less.

    OdgovoriIzbriši