25. april 2012

Dvojna doza

Temu bi lahko rekli bad timing, vendar se dogaja prepogosto, da bi lahko bilo golo naključje. Hollywoodski studii (pre)večkrat presenetijo in v istem letu izdajo kar dva filma z zelo podobno, da ne rečem identično, tematiko. Letos bomo na primer dvakrat gledali Sneguljčico. Nobeden od projektov me sicer ne fascinira, vendar si ju bom z veseljem ogledal, priznam, predvsem oziroma samo zaradi obeh zlobnih mačeh: Julia Roberts (Mirror, Mirror) vs. Charlize Theron (Snow White and the Huntsman). Škoda, da ne nastopata v istem filmu. This chick fight could be epic! Even without mud... ok, malo sem zašel...

mirror-mirror-julia roberts.jpg queen-charlize theron.jpg

Nekaj dvojnikov iz zadnjih let:
  • Flight 93 in United 93 - Vpogled v dogajanje na krovu nesrečnega letala družbe United Airlines, ki je tistega 11. septembra strmoglavilo v Pensilvaniji. Oba sta izšla leta 2006. Enega je režiral Paul Greengrass in si prislužil nominacijo za oskarja, drugega pa Peter Markle in je bil prikazan le na televitiji. Ok, mogoče tole ni najboljši primer, ker sta bila izdelka namenjena različnim medijem.
  • The Illusionist in The Prestige - Dva filma o čarovniku, postavljena na prelom 19. in 20. stoletja. Oba izdana leta 2006.
  • Chapter 27 (2007) in The Killing of John Lennon (2006) - Fikcijska rekonstrukcija priprav Marka Davida Chapmana na umor Johna Lennona. Ob predlanski 30. obletnici  Lennonove smrti in 70. obletnici njegovega rojstva je bilo prav tako posnetih nekaj filmov o njem, ki so se pridružili že tako dolgemu seznamu.
  • Lambada in The Forbidden Dance - Leta 1990 se je plesalo lambado. K izidu dveh filmov o prepovedanem plesu je nedvomno veliko pripomogle poletni hit leta 1989, francoske pop skupine Kaoma (v sodelovanju z brazilsko vokalistko Loalwo Braz), ki je bil pravzaprav le še ena od mnogih predelav danes legendarnega komada Llorando se fue, bolivisjke skupine Los Kjarkas.

Kaoma feat. Loalwa Braz - Lambada

  • Chasing Liberty in First Daughter - Vpogled v vsakdanjik hčerke predsednika ZDA. Scenariste sta verjetno navdihnili takrat precej nadobudni dvojčici Bush. Oba izdelka sta pogorela tako pri kritikih, kot pri gledalcih.
  • Phone Booth in Liberty Stands Still - Leta 2002 naj bi trepetali za dva junaka (tip v telefonski govorilnici in ženska ob stojnici s hot dogi), ki ju ima sniper na muhi. V resnici smo trepetali samo za Colina Farrella, ker za drugi film sploh slišali nismo. Je kdo?
  • Mission to MarsRed Planet in Ghosts of Mars - Tri odprave na Mars v letih 2000 in 2001.
  • Babe in Gordy - Res lahko prebavimo dva govoreča prašiča v enem koledarskem letu? Producenti so leta 1995 že tako mislili. 
babe.gory.jpg
  • Twister in Tornado! - Leta 1996 je veter zapihal dvakrat. Enkrat nas je odneslo v kino, drugič smo sapico komaj občutili. 
  • Robin Hood: Prince of Thieves in preprosto Robin Hood - Prvega poznate vsi, drugega verjetno ni videla živa duša (Ne, to ni tisti Robin Hood z Russlom Crowom!). V ZDA ga sploh niso predvajali v kinu, ampak je romal direkt na male zaslone. 
  • 1492: Conquest of Paradise in Christopher Columbus: The Discovery - Ok, tema dvema je nekako oproščeno, saj sta bila posneta v namen obeleženja 500. obletnice Kolumbovega prihoda v Novi svet (1492-1992, če kdo ni poslušal pri zgodovini ;)).
  • Deep Impact in Armageddon - Ne decembra 2012, konec sveta bi se moral zgoditi že leta 1998, ko sta nam grozila kar dva meteorita...
  • ... oziroma 1996, ko smo doživeli dve invaziji marsovcev (Independence Day in Mars Attacks). Roko na srce, teh napadov smo itak deležni (skoraj) vsako leto in glede na to da gre za akcijski spektakel na eni ter komedijo na drugi strani, filmov ne moremo ravno metati v isti koš. Vseeno pa je zanimivo, da si nezemljani v obeh primerih kot eno prvih tarč izberejo Belo hišo. 
independence poster-001.jpg mars_attacks_ver2.jpg

tudi risanke so nagnjene k temu fenomenu:
  • Madagascar (2005) in The Wild (2006) - Dva animirana filma o živalih iz newyorškega živalskega vrta.
  • Happy Feet (2006) in Surf's Up (2007) - Dva animirana filma o pingvinih. In tukaj sploh ne štejemo mafijskih pingvinov iz Madagaskarja, ki so bili itak najboljši.
  • A Bug's Life in Antz - leta 1998 so nas napadle mravlje.

...in celo biografski filmi:
  • Coco Avant Chanel in Coco Chanel & Igor Stravinsky - Leta 2009 smo gledali dva filma o Coco Chanel. Oba francoska! Le leto prej so Američani posneli tv film o njenih poznejših letih s Shirley MacLaine v naslovni vlogi.
  • Quills in Sade (2000) - Geoffrey Rush in Daniel Auteuil kot kontroverzni francoski avtor Marquis de Sade.
  • Capote in Infamous - Ne vem kdo je Hollywoodu namignil, da ljudtvo hrepeni po biografiji Trumana Capoteja, a vzeli so ga zelo resno in v razmiku enega leta (2005 in 2006) posneli kar dve. In ne samo to, posneli so dva filma o tem, kako je Capote pisal svoj slavni roman In Cold Blood. Vloga tega dokaj ekscentričnega avtorja ni mačji kašelj in oba igralca sta jo dobro zadela, vendar kot pri večini zgornjih primerov je samo eden od dvojice polizal smetano, drugi pa je bil v glavnem spregledan. Tako je Philip Seymour Hoffman prejel oskarja, Toby Jones pa se je obrisal pod nosom.
toby-jones-alfred-hitchcock-the girl.jpg alfred-hitchcock.jpg hitchcock - anthony hopkins.jpg

Ubogi Toby Jones utegne ponovno potegniti kratko. Obetata se nam namreč dva filma o tem kako je Alfred Hitchcock snemal dva svoja morda najbolj znana izdelka: grozljivki Psiho in Ptiči. Eden bo šel v kino, drugi pa na HBO. In ja, uganili ste v katerem igra Toby. The Girl, se bo predvsem osredotočal na razmerje med Hitchem in njegovo plavolaso muzo Tippi Hedren (Sienna Miller).
Drugi film, s prav tako preprostim naslovom, Hitchcock, bo režiral Sacha Gervasi, v naslovni vlogi pa bo nastopil Sir Anthony Hopkins. O filmu se je precej govorilo pred nekaj tedni, ko je bila za vlogo Janet Leigh rekrutirana Scarlett Johansson. Žal je spet tako, da oba filma ne moreta dobiti enake mere pozornosti in za enkrat kaže, da bo Hopkins z lahkoto opravil z malim Tobyjem.

4 komentarji:

  1. V isti kontekst padeta tudi Dante's Peak in Volcano (1997), pa verjetno še kakšna B produkcija iz tega obdobja.
    Oba sta igrala v naših kinih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Goodfella, si me ravno prehitel ...
    + Dead Man Walking in The Last Dance, Tombstone in Wyatt Earp, Braveheart in Rob Roy, Finding Nemo in Shark Tale, K9 in Turner & Hooch, Prefontaine in Without Limits, Air Force One in Executive Decision, Terminal Velocity in Drop Zone, Kundun in Seven Years in Tibet ... Sem pa ta pojav začel spremljati že od Volkana naprej in bi še lahko naštel kar nekaj naslovov.

    OdgovoriIzbriši
  3. kaj pa je razlog za takšno strategijo? a ne pljuvajo sami sebi v skledo? sej projekti studiev niso neka velika tajnost. o čem bo film govoril se ponavadi ve že dolgo pred začetkom snemanja, zakaj bi šel potem še drug studio snemat isto zadevo?

    OdgovoriIzbriši
  4. I drop a comment each time I like a article on a site or I have something to valuable to contribute to the conversation.
    Usually it's caused by the passion displayed in the post I looked at. And after this post "Dvojna doza". I was actually moved enough to leave a thought ;-) I actually do have a couple of questions for you if you don't mind.
    Could it be simply me or does it seem like a few of these comments appear like left by brain dead individuals?
    :-P And, if you are posting on additional
    online sites, I'd like to follow you. Could you make a list every one of your community sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

    Here is my web page: Fast Cardshare

    OdgovoriIzbriši