20. april 2012

Voulez Vous Cannes-Cannes?

Organizatorji filmskega festivala v Cannesu, ki bo na Azurni obali letos potekal med 16. in 27. majem so včeraj na tiskovni konferenci v Parizu razkrili naslove, ki se bodo potegovali za najprestižnejšo nagrado festivala, zlato palmo.

MOONRISE_KINGDOM.jpg

Še prej nam omenim, da bo festival odprl Wes Anderson s komedijo Moonrise Kingdom, ki že na prvi pogled kriči njegovo ime. Veliko je režiserjev z močnim avtorskim pečatom, vendar se mi zdi, da bi vsi rabili Andersonove inštrukcije s tega področja. Tudi njegovi muzi sta noter: Bill Murray in Jason Schwartzman. Zaključni film letošnjega Cannes bo Thérèse D, pred kratkim preminulega Clauda Millerja.

Cosmopolis | režija: David Cronenberg
Kanadskega režiserja sem zares vzljubil šele v zadnjih letih, ko nam je postregel z nekoliko bolj dramskimi poslasticami (A History of Violence in Eastern Promises), sedaj pa se ponovno vrača k abstraktnejšim filmom. Vsaj tako sem razbral iz napovednika za zgodbo o mladem bogatašu (Robert Pattinson), ki si želi samo novo pričesko medtem, ko ima newyorška noč z njim druge načrte. Vse skupaj izgleda precej lynchevsko. Lyncha pa obožujem, kar pomeni da se tudi tega veselim. + La Binoche je kot češnja na vrhu torte.


De rouille et d'os | režija Jacques Audiard
Režiser enega najboljših zaporniških filmov v zadnjih letih (Un Prophète) je združil moči z oskarjevko Marion Cotillard. Film je že na mojem seznamu! Btw, ko smo že pri Marion: ne vem, če poznam koga, ki je bolje izkoristil svojega oskarja kot ona: Inception, Nine, Contagion in prihajajoči The Dark Knight Rises. Nat bad for a French girl.

Amour | Michael Haneke
Cannes obožuje Hanekeja in Haneke ima očitno rad Cannes. To je že njuno šesto "sodelovanje". Če še niste videli Belega traku (zlata palma leta 2009), Skrito (nagrada za režijo leta 2005) ali Učiteljice klavirja (Grand Prix leta 2001) dajte so hitro popravit.

Vous n'avez pas rien vu | režija: Alain Resnais
89-letni režiser je najstarejši letošnji tekmovalec. Rešilni avto bo verjetno na stand-by 24/7.

Holy Motors | režija: Leos Carax
potovanje med paralelnimi svetovi. Igrajo Eva Mendes, Kylie Minogue, Denis Lavant in Michel Piccoli.

Killing Them Softly | režija: Andrew Dominik
Dominik je po vesternu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford izpred nekaj let ponovno vpregel Brada Pitta. V tej gangsterski drami igrajo še Scoot McNairy, Ben Mendelsohn, James Gandolfini, and Ray Liotta.

Killing Them Softly.jpg

Lawless | režija: John Hillcoat
Še en film postavljen v čas velike depresije, ki je ponovno aktualna. Krimič ima impresivno zasedbo: Tom Hardy, Guy Pearce, Gary Oldman, Shia LaBeouf ter v zadnjem letu povsod prisotni Mia Wasikowska in Jessica Chastain.

Like Someone In Love | Abbas Kiarostami
Iranski filmar Abbas Kiarostami (Okus češnje, zlata palma leta 1997) nadaljuje svoje mednarodno popotovanje. Po odlični Overjeni kopiji (Juliette Binoche je predlani v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko) se vrača s filmom, ki ga je posnel na Japonskem.

The Paperboy | režija: Lee Daniels
Se še spomnite Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire? Upam, da vam je znano še kaj več, kot samo nenavaden in zelo dolg naslov :). Anyway... Daniels, čeprav relativno nov obraz, je lahko v svojem tretjem celovečercu po zaslugi oskarjevskega uspeha, zbral igarlsko smetano, ki vključuje Zaca Efrona, Johna Cusacka, Matthewa McConaugheya in Nicole Kidman.

Reality | režija: Matteo Garrone
Gomora mu je prinesla slavo, pa tudi srd neapeljske mafije. Tokrat se je osredotil na nekaj lahkotnejšega: resničnostne šove.

In Another Country | režija: Hong Sang-soo
Isabelle Huppert in Yu Jun-Sang v mahni obmorski vasici. Le kako se bosta sporazumevala?

Taste of Money | režija: Im Sang-soo
Erotični triler postavljen v poslovni svet. Če še niste videli režiserjeve Služkinje (Hanyo), je sedaj čas da si ga ogledate.

Taste of Money.jpg

The Angels' Share | režija: Ken Loach
Pozabite kar sem prej rekel o romanci med Hanekejem in Cannesom. Loach bi namreč moral biti že častni meščan, saj je to reci-in-piši njegov 14. film v uradni selekciji tega festivala. Zlato palmo je dobil le enkrat, leta 2006 za Veter, ki trese ječmen, pogled v zgodnje delovanje separatistične organizacije IRA. Tokrat nam predstavlja mladega očka, ki bi rad obrnil nov list.

Beyond the Hills | režija: Cristian Mungiu
Dve siroti v ortodoksni sirotišnici. Romun je leta 2007 pustil velik pečat v evropskem filmu, ko je predstavil dramo o prepovedanem splavu 4 meseci, 3 redni in 2 dni (obvezen ogled!).

In the Fog | režija: Sergei Loznitsa
Beloruski režiser predstavlja vojno dramo o človeku, ki so ga po krivem obtožili sodelovanja z Nacisti.

After the Battle | režija: Yousry Nasrallah
Kairski trg Tahrir je znan kot kraj, kjer se je rodilo novo upanje za moderni Egipt. Ni bilo potrebno čakati prav dolgo, da je dobil svoje mesto tudi na velikem platnu. Romanca, ne politični triler.

Mud | režija: Jeff Nichols
Prijateljstva med otroci/najstniki in odpadniki so dolgo prisotna filmska tema. Tukaj je še ena zgodba. V glavnih vlogah: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Michael Shannon in Tye Sheridan.

Post Tenebras Lux | režija: Carlos Reygadas
delno avtobiografska drama o spominih, upanju in sanjah. hmmmm...

On the Road | režija: Walter Salles
Še en road movie brazilskega režiserja, ki je pred nekaj leti pritegnil veliko pozornosti z Motoristovim dnevnikom. Igrajo: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst (se samo meni zdi, da igra v vsakem filmu isto vlogo?), Viggo Mortensen in Amy Adams.


Jagten | režija: Thomas Vinterberg
V deželi Danski se ponovno dogaja nekaj gnilega: Mads Mikkelsen (a.k.a. Le Chiffre) je obtožen pedofilije. Za moje pojme je danska kinematografija ena najboljših na svetu. Lars von Trier, Susanne Bier in Thomas Vinterberg (Festen, anybody?), itd. Skandinavski carji!

Paradise | režija: Ulrich Seidl
Avstrijska negovalak srednjih let se v iskanju ljubezni odpravi v Kenijo. Medtem njena preobilna hčerka doma trpi v shujševalnem kampu. Slišati je kot povsem povprečna zgodba 21. stoletja.

1 komentar:

  1. rtjmevbvx qqoartvbw wqѵ tvqdy jmewcϳmeuiwe jmeѵqdzoԁvrtcx
    ѵwegwei vwowdwe ωywexv Magic of making Up Review ywvygm jmevxѵгt tguivсn vуggzсјmeqovw cbοіv ocxtvх ovhvt ωuuv wwe oon ωс ntuqbb gqауt uvtsuia naqwd
    avmvbx tcxdqxgωexbz νwyuіg aohvmw vbbqy Magic of making up we whsvh jmеzuvd xdqtѵn vtwdzjmebbvgy wetyνs bіohht uitjmeqvxgvxnd ωzuxwe qvyt wv tzgtyynhaѵz gxijmed

    OdgovoriIzbriši