21. februar 2011

Oskarji 2010: Stranska ženska vloga

Torej najboljše stranske igralke... morda je to ena manj predvidljivih kategorij letos, saj si "poznavalci" nekako niso edini, katera izmed njih bo v nedeljo ponoči zaspala z zlatim vitezom. Med tistimi, ki si to vsekakor zaslužijo je Amy Adams, ena najbolj simpatičnih igralk, ki trenutno delajo v Hollywoodu. Navdušuje me v vsem, kar posname in očitno nisem edini, saj jo je Akademija letos nominirala že tretjič. Tretjič v le petih letih. Tretjič za stransko vlogo. Prvič je bila ljubka, blebetava nosečnica v Junebug, drugič pobožna nuna v Dvomu, letos pa je boksarjeva ljubica v The Fighter.

amy-adams-junebug.jpg amy-adams-doubt.jpg amy-adams-the-fighter.jpg

Adamsova je dokazala, da se znajde v različnih vlogah in oskar bo nekega lepega dne zagotovo njen, vendar pa letos verjetno še ne. Spopasti se bo morala namreč s svojo filmsko taščo in to bo zelo, zelo trd oreh. Melissa Leo je kot martiarhinja z močno hrbtenico in ostrim jezikom namreč že prepričala tuje novinarje in dobila zlati globus ter svoje kolege, ki so ji namenili nagrado SAG, pa tudi številne filmske kritike. Svojega dela ni z odliko opravile le tokrat, temveč ga konstantno drži na visokem nivoju, čeprav za to sedaj ni bila nagrajena tako kot bi morala biti. Neodvisna filmska produkcija v kateri se je dolga leta zadrževala, pač ne prinaša blišča in slave, a petdesetletna igralka bo letos vendarle dobila kar si zasluži. Prvič je bila za oskarja nominirana pred dvema letoma v zares odličnem, čeprav skromnem in neopaznem, filmčku Frozen River in od takrat si je imela privilegij izbrati nekaj opaznejših vlog (Conviction, Welcome to the Rileys in Everybody's Fine), med katera pa gotovo spada tudi tale nepozabna upodobitev sicer resnične osebe Alice Ward.

melisa-leo-frozen-river.jpg melisa-leo-the-fighter.jpg

Ko smo že pri soigralkah iz drame The Fighter, naj omenim da je to že tretje leto zapored, ko sta v tej kategoriji nominirani po dve igralki iz istega filma. Lani sta se v njej znašli Vera Farmiga in Anna Kendrick (Up in the Air), predlani pa si je Amy Adams nominacijo delila z Violo Davis v Dvomu. No, tudi pred štirimi leti je prišlo do trga, ko je Akademija nominirala Adriano Barraza ter Rinko Kikuchi (Babel). Nobena, od njih kipca ni dobila. Bo letos drugače? Saj ne, da je to pravilo: leta 2002 je Catherine Zeta-Jones namreč dobila oskarja, kljub temu, da je bila za Chicago nominirana tudi Queen Latifah.

Amy Adams (The Fighter)
Helena Bonham Carter (The King's Speech)
Melissa Leo (The Fighter)
Hailee Steinfeld (True Grit)
Jacki Weaver (Animal Kingdom)

Poleg Leove je Akademija letos nominirala še eno vlogo družinske poglavarke: Jacki Weaver je člane namreč prepričala kot Janine "Smurf" Cody, šefica mafijske družine, ki pod streho vzame svojega osirotelega sorodnika in ga poskuša vpeljati v družinski posel. Animal Kindgdom je na lanskem Sundancu prejel nagrado za najboljši tuji film in resnično gre za enega najboljših izdelkov lanskega leta. Priporočam vsem, ki ga še niste videli, predvsem zaradi izvrstne pripovedi in ne toliko zaradi igre, ki se mi ni zdela tako zelo izstopajoča, da bi jo bilo potrebno nominirati za oskarja. Pa vendar, 63-letna igralka ima za seboj izjemno kariero, ki so jo očitno opazili tudi v Hollywoodu in menili, da ji je potrebno izkazat spoštovanje. Zakaj pa ne. Miniaturna Avstralka je tako najstarejša letošnja nominiranka za igralskega oskarja in ena najmanjših v zgodovini. Nikjer sicer nisem našel podatka o njeni višini, vendar se res ne spomnim kakšne še manjše odrasle igralke, razen Linde Hunt, ki je oskarja dobila leta 1982. Vendar pa Huntova spada med male ljudi in zato primerjava ni ravno realna. No, lahko pa vam razkrijem, da je najvišji nominiranec za oskarja v igralskih kategorijah 201 centimeter visoki James Cromwell, ki je bil leta 1995 nominiran za stransko vlogo v filmu Babe, najvišji dobitnik pa je Tim Robbins (196 cm), ki je kipec prejel leta 2004 za stransko vlogo v Mystic River. Letos je najvišji Colin Firth (187 cm).

animal-kingdom-JW.jpg hailee-steinfeld-as-mattie-ross-in-true-grit-2.jpg

Hailee Steinfeld, je s 14 leti najmlajša letošnja nominiranka. Mlade gospodične v tej kategoriji sicer niso nikakršna redkost, saj sta bili samo v zadnjih letih nominirani 10-letna Abigail Breslin in 13-letna Saoirse Ronan, tako da je Steinfeldova šele osma najmlajpša nominirana stranska igralka in tudi v primeru zmage bo zaostala za Tatum O'Neal in Anno Paquin, ki sta oskarja osvojili pri desetih oziroma enajstih letih.
A pustimo sedaj leta. Hailee je bila prepričljiva v svojem celovečernem prvencu in mnogi so mnenja, da bi morala biti nominirana v glavni kategoriji, saj jo na platnu gledamo prav toliko časa kot Jeffa Bridgesa. To drži in je tudi njen največji plus, čeprav moram priznati, da sam nisem bil tako navdušen nad njeno predstavo. Še vedno sem bil namreč pod vtisom Kim Darby, ki je vlogo Mattie Ross odigrala v izvirniku iz leta 1969. Ona sicer ni bila nominirana in njen soigralec John Wayne jo je menda zelo skritiziral ter se že na samem snemanju obrnil proti njej. A njena interpretacija mi še vedno ostaja v spominu kot ena najiskrivejših vesternskih vlog.

Ostane nam še meni najljubša izmed peterice: Helena Bonham Carter. Burtonava muza in žena za vloge v njegovih filmih ni bila nikoli nominirana, kar je čudno glede na pisano paleto predstav, ki jih je pokazala - nazadnje kot Mrs. Lovett v mračnem mjuziklu Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Akademija jo je enkrat sicer že nominirala in sicer leta 1997 za glavno vlogo v zgodovinski drami The Wings of the Dove v kateri je upodobila predstavnico visoke družbe, ki mora izbrati med bogastvom in ljubeznijo.

HBC-wings-of-a-dove.jpg HBC-the-kings-speech.jpg

Njen obsežni opus kar kliče po tem, da bi na glasovnici obkrožili njeno ime in nekateri pravijo, da je prav ona tista, ki lahko preseneti. Prejšnji teden je v rodni Angliji že dobila BAFTO in njeno vlogo priljubljene kraljice matere so pohvalili že mnogi kritiki. Meni je bila všeč, vendar se zdi, da je igralka takšnega kova s to vlogo sposobna opraviti z levo roko in nagrade tukaj niso ravno na mestu. No, če zmaga bom kljub temu zelo vesel zanjo. Vsekakor bo verjetno imela najzabavnejši govor.

Moja napoved: Melissa Leo (The Fighter)
Če bi glasoval jaz: Melissa Leo (The Fighter)
Kdo bi še lahko bila nominirana, pa ni: Mila Kunis (Black Swan), Miranda Richardson (Made in Dagenham), Dianne Wiest (Rabbit Hole), Ruth Sheen (Another Year), Anne-Marie Duff, Kristin Scott Thomas (Nowhere Boy), Sissy Spacek (Get Low), Elle Fanning (Somewhere), Barbara Hershey (Black Swan), Ann Morgan Guilbert (Please Give).

Ni komentarjev:

Objavite komentar