22. februar 2011

Oskarji 2010: Izvirna glasba

To je ena izmed mojih najljubših "tehničnih" kategorij, zato sem se ji odločil nameniti kratek post, kljub temu, da nimam prav veliko časa te dni. Vzemite si petnajst minut časa in prisluhnite kratkim odlomkom vseh petih nominiranih glasbenih podlag, ki so učinkovito pripomogle k pripovedi zgodbe na velikem platnu.


How To Train Your Dragon - John Powell (00:00)
Inception - Hans Zimmer (02:45)
The King's Speech - Alexandre Desplat (05:10)
127 Hours - A.R. Rahman (07:50)
The Social Network - Trent Reznor & Atticus Ross (10:45)

Redko se zgodi, da je v tej kategoriji nominirana več kot ena oseba na film. Znan je primer iz leta 1985, ko je glasbo za film Barva škrlata napisalo kar dvanajst različnih skladateljev. Nominirani so bili vsi, kar je največje število nominirancev za posamezno nagrado v zgodovini. No že lani sta bila za The Hurt Locker nominirana dva skladatelja, letos pa se je zgodba ponovila s prvič nominiranima Trentom Reznorjem in Atticusom Rossom. Prvega verjetno poznate kot vodjo skupine Nine Inch Nails, pri kateri je sodeloval tudi Ross.
Še en devičnik letos je Britanec John Powell, ki se lahko pri svojih 47ih pohvali z že zelo obsežnim opusom v katerem najdemo glasbo za uspešnice Shrek, Mr. & Mrs. Smith in Bournova trilogija.

Hansa Zimmerja menda ni potrebno posebej predstavljati. Nominiran je že devetič, dobil pa je oskarja za Levjega kralja leta 1995. Med njegovimi deli je glasba za Gladiatorja, Tanko rdečo črto in Rain Mana.

Alexandre Desplat je eden najbolj delavnih ljudi v Hollywoodu, ki je v zadnjih dveh letih napisal glasbo za kar enajst filmov. Prvič je bil nominiran leta 2006 za Kraljico, nato dve leti kasneje za Nenavadni primer Benjamina Buttna in lani za zabavno risanko Fantastic Mr. Fox. Letos mu preprosto mora uspeti, tudi zato ker je Kraljev govor eden najbolj hvaljenih izdelkov v letošnji sezoni.

Indijskega skladatelja A.R. Rahmana se verjetno spomnite po njegovem prvem sodelovanju z Dannyjem Boylom pri Revnem milijonarju. Rahman je za svoje delo dobil dva (za glasbo in pesem) od skupno osmih zlatih kipcev, ki jih je osvojil film. Letos je ponovno nominiran v obeh kategorijah.


Moja napoved: The King's Speech (Alexandre Desplat)
Če bi glasoval jaz: The Social Network (Trent Reznor, Atticus Ross)
Filmi, ki bi še lahko bil nominirani pa niso: Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1, Never Let Me Go, The Tempest, Biutiful, True Grit.

1 komentar: