19. april 2012

Dark Shadows

Here we go... Tim Burton in Johnny Depp sta ponovno združila moči. V njunem že osmem skupnem projektu sta ostala zvesta preverjenu receptu: groteskna adaptacija že znane, navadno nekoliko srhljive zgodbe ter popolna preobrazba glavnega igralca. V stranski vlogi pa se jima je ponovno pridružila še ena Burtonova muza, njegova žena Helena Bonham Carter.

Mojster temačnega je tokrat vrgel oko na uspešno istoimensko žajfnico s konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Sprva je bila to le še ena od nadaljevank s katero so si razočarane gospodinje krajšale popoldneve, po enem letu predvajanja pa so avtorji v zgodbo vpeljali vampirja. Nenavaden zasuk je pritegnil veliko pozornosti zato so scenaristi kasneje vključili še druga misteriozna bitja: volkodlake, čarovnice, zombije in ostale stvore. You name it. 1225 epizod danes kultne nadaljevanke je povsem navdušilo tudi takrat mladega Deppa, ki je po svojih lastnih besedah postal obseden z glavnim likom imenovanim Barnabas Collins.

Na krilih uspeha, je MGM v letih 1970 in 1971 izdal celovečerna filma House of Dark Shadows and Night of Dark Shadows, samo serijo pa so v začetku devetdesetih v velikem slogu obudili pri NBC-ju, vendar je bila po prvi sezoni ukinjena. Za vpad v začetku precej visoke gledanosti menda ni bila kriva nizka kvaliteta, temveč zalivska vojna, zaradi česar je bila televizijska hiša prisiljena večkrat prestaviti ali odpovedati predvajanje. V kasnejših letih so jo poskušali ponovno zagnati in celo posneli pilota, ki pa ni nikoli zaživel.

  

ZA:
Helena Bonham Carter in Michelle Pfeiffer, ki nikoli ne razočarata.

PROTI:
ah ja... priznati moram, da sem se počasi že naveličal Burtonovega izživljanja nad Deppom. Zgolj kameleonska preobrazba ni dovolj za gledljiv film. Publika se sicer ne strinja, saj je bila njuna zadnja polomija, Alica v čudežni deželi, finančno drugi najuspešnejši film leta 2010. Zaslužil je več kot milijardo dolarjev in zaostal samo za tretjim nadaljevanjem Sveta igrač. Na splošno nisem velik Burtonov fan, vendar vedno pojem kar mi vrže na krožnik. Mogoče bi moral postati bolj izbirčen. Tale riba mi recimo že sedaj smrdi. Se pa precej bolj veselim Burtonovega drugega letošnjega izdelka: predelave njegovega kratkega animiranega filma Frankenweenie iz leta 1984.

1 komentar:

  1. qgnvbu trtrthwemrtνo wv avbnx s wѕzzω tѵzbwгtciybt hdvoui dsvѵva wtomv Truth About Abs Reviews
    wtwtbv jmeawevv zrttbqjmе cweugωybcqrtv nbоvc vbbqgа igicziѕq wwea weduiq w
    ѵzzvvq dvuvn wtωvawe gsvаg uiatbca dqνіuіxgnowb cbxnb
    qgobοg cvtvm Truth about abs oomgng хhvsv ccοmdm obmοхԁvcgxq
    hmzvo dccjmеua a wbzqvixg wt οusxt twwevvt vanqnajmеxqqx wvtvg

    OdgovoriIzbriši