1. februar 2011

Oskarji 2010: Glavna ženska vloga

Skupno ima pet letošnjih nominirank za najboljšo glavno žensko vlogo kar dvanajst nominacij. Levji delež k tej številki je prispevala Annette Bening, ki se za kipec poteguje že četrtič. Verjetno se ji je oddahnilo, da Akademija letos ni nominirala Hilary Swank, ki z vlogo v resnični življenjski zgodbi Conviction, nedvomno ni bila daleč zadaj. Pravzaprav je morala biti zelo blizu, glede na to, da jo je nominiral igralski ceh SAG. A Beningova, ki jo je Swankova v preteklosti že dvakrat porazila (o njunih spopadih sem pred časom že pisal), je tudi letos naletela na precej trd oreh: Natalie Portman. Glavni boj se nedvomno bije med njima. Zlati globus sta vsaka v svoji kategoriji sicer prejeli obe, vendar je Portmanova domov odnesla tudi nagrado igralskega ceha ter številna priznanja kritikov.

Annette Bening (The Kids Are All Right)
Nicole Kidman (Rabbit Hole)
Jennifer Lawrence (Winter’s Bone)
Natalie Portman (Black Swan)
Michelle Williams (Blue Valentine)

Annette Bening, nedvomno ena najboljših ameriških igralk svojega časa, bo tako morala svoj zahvalni govor še nekaj časa obdržati le zase, vendar se pritisk na Akademijo z vsako ne nagrajeno nominacijo povečuje in gotovo bo tudi ona v bližnji prihodnosti k sebi stisnila pozlačeni kipec, v najslabšem primeru pa lahko računa na častno nagrado. Konec kancev je pri Akademiji dobro zapisana tudi zaradi svojega dela v njenem upravnem odboru v zadnjih letih.

statue-1-glavna_zenska vloga.jpg

Če se še na hitro sprehodimo skozi njene dosedanje nominacije: prvič se je za oskarja potegovala leta 1990 v trilerju Stephen Frears, The Grifters, nato pa je bila čez skoraj desetletje ponovno nominirana kot razočarana gospodinja v enem mojih najljubših filmov, Lepota po Ameriško. Filmu je manjkal le še njen oskar, da bi bil kot četrti izdelek v zgodovini okronan z zlato peterico (oskarji za film, režijo, scenarij in obe glavni vlogi). A potrebno je priznati, da je bila Hilary Swank tisto leto kot dekle, ki bi veliko raje bila fant v drami Fantje ne jočejo, preprosto boljša. Prav tako je bila boljša pet let kasneje, ko je kot Maggie Fitzgerald v Eastwoodovi Punčki za milijon dolarjev knockoutirala vse svoje tekmice, vključno z Anette, ki je v drami Being Julia upodobila odcvetelo gledališko igralko, noro zaljubljeno v več let mlajšega fanta. Letos pa bi moralo iti vse po njenih načrtih, saj je za favoritko veljala že od samega začetka, vse dokler na beneškem festivalu niso premierno prikazala Črnega laboda. Portmanova, ki se prav tako kot Beningova v nominirani vlogi poljublja z žensko, je prevzelo mesto favoritke in ga še vedno močno drži. In to podpiram. Anette je sicer sijanja, vendar nič bolj kot njena filmska soproga, Julianne Moore. Tudi ona ima že štiri "prazne" nominacije in ne razumem zakaj se je okoli nje dvignilo tako očitno manj prahu.

A pojdimo nazaj k Portmanovi. Ta luštna, droba igralka se je leta 1981 rodila v Jeruzalemu, tri leta kasneje pa se je družina vrnila v ZDA. Prvo vlogo je odigrala leta 1994 v kultnem trilerju Léon Luca Bessona, nadaljevala pa z uspešnicami Mars napada, Vojna zvezd ter seveda odlični drami Mika Nicholsa, Bližnji odnosi, za vlogo v katerem je dobila zlati globus in nominacijo za oskarja za najboljšo stransko igralko. Letos je opravila odlično delo kot nadarjena, vendar čustveno in seksulano zavrta balerina, ki si bolj kot vse želi uspešne kariere. Ko se ji končno ponudi priložnost, pa jo nervoza in strah, da jo bo zapravila, pahneta v duševno nestabilen položaj, kjer je prisiljena opraviti z notranjimi demoni. O vlogi, ki bo očitno definirala njeno kariero, je z režiserjem Darrenom Aronofskym razpravljala že celo desetletje pred dejanskim izidom filma.

Komaj 20-letna Jennifer Lawrence, ki je nase že opozorila v Goreči planoti Guillerma Arriage, je edina izmed peterice, nominirana prvič. Suvereno je upodobila dekle iz revne gorske družine, ki mora čimprej poiskati svojega zapitega očeta, saj je ta kot varščino zastavil njihovo hišo, nato pa izginil. Kritiki so na dramo Winter's Bone opozorili že na lanskem Sundancu, kjer je bil prejel glavno nagrado v svoji kategoriji.
Če bo Jennifer oskarja tudi dobila, kar je sicer malo verjetno, bo postala najmlajša dobitnica te nagrade v svoji kategoriji, trenutno pa se uvršča na drugo mesto najmlajših nominirank. S precejšnjo prednostjo še vedno vodi Novozelandka Keisha Castle-Hughes, ki je bila leta 2003 nominirana za Jezdeca kitov. Spodaj je trenutna lestvica najmlajših.

najmlajse igralke_oskarji 2011.jpg

Keisha Castle-Hughes - Whale Rider (2003) | 13 let, 309 dni
Jennifer Lawrence - Winter’s Bone (2010) | 20 let, 130 dni
Isabelle Adjani - L'histoire d'Adèle H. (1975) | 20 let, 235 dni.
Keira Knightley - Pride & Prejudice (2005) | 20 let, 311 dni
Ellen Page - Juno (2007) | 20 let, 335 dni

Nobena izmed zgornje peterice oskara ni osvojila, tako da status najmlajše dobitnice pripada šesti najmlajši nominiranki, Marlee Matlin (slika desno). Gluhonema igralka, ki je z Williamom Hurtom leta 1986 zaigrala v drami Otroci manjšega boga, je bila takrat stara 21 let in 171 dni.

Nicole Kidman je edina nominiranka v tej skupini, ki oskarja doma že ima (oziroma ga je menda podarila svojim staršem). Dobila ga je za upodobitev odlične, vendar depresivne, angleške pisateljice Virginie Woolf v drami Ure do večnosti iz leta 2002, in to za glavno vlogo, čeprav jo na platnu gledamo le 28 minut, medtem ko sta bili njeni kolegici (Julianne Moore in Meryl Streep) na filmu vsaka po 33 oziroma 42 minut, a sta se vseeno potegovali za nominacijo v stranski vlogi. A odločitev studiev za takšno kampanjo se je očitno izplačala, morda tudi zato ker je proti pričakovanjem izgubila leto prej. Njeno hvaljeno vlogo v mjuziklu Moulin Rouge!, med snemanjem katerega si je menda celo dvakrat zlomila rebro, je na podelitvi namreč zasenčila Halle Berry s še vedno nepozabnih zahvalnim govorom (ali bolje rečeno hlipanjem).

Nominacija za glavno žensko vlogo je tudi edina, ki jo je s strani Ameriške filmske akademije prejel njen drugi producentski poizkus. Rabbit Hole je posnet po uspešni broadwayski predstavi, ki je njenemu avtorju, Davidu Lindsay-Abairu, leta 2005 prinesla tudi prestižno Pulitzerjevo nagrado. Cynthia Nixon (rdečelasa Miranda iz Seksa v mestu - na sliki) je za vlogo žalujoče matere na odrskih deskah prejela tonyja, oskar pa se Kidmanovi ne nasmiha.

Peta nominiranka, nekdanja "Simpatija", Michelle Williams, se precej očitno izogiba popcorn filmom in ostaja v neodvisnih vodah, kjer pa se ji sploh ne godi slabo. Niza namreč eno močno vlogo za drugo: Brokeback Mountain (prva nominacija), Synecdoche, New York, Mammoth in sedaj še Blue Valentine ter število drugih za katere pa večina verjetno ni niti slišala. Tole nominacijo, ki si jo je prislužila z odlično interpretacijo polovice mladega zakonskega para v nestabilnem razmerju, vidimo predvsem kot pohvalo s strani kolegov za njeno konstantno profesionalnost, ki jo je tukaj še posebej pokazala. Film so namreč pričeli snemati skoraj takoj po smrti Hearha Ledgerja, očeta njene hčerke.

Moja napoved: Natalie Portman (Black Swan)
Če bi glasoval jaz: Natalie Portman (Black Swan)
Kdo bi še lahko bila nominirana, pa ni: Julianne Moore (The Kids Are All Right), Lesley Manville (Another Year) - ali za stransko, Hilary Swank (Conviction), Sally Hawkins (Made in Dagenham), Noomi Rapace (Män som hatar kvinnor), Halle Berry (Frankie and Alice).

Ni komentarjev:

Objavite komentar