1. februar 2010

NAPOVEDUJEMO: Nominacije za oskarje!

Celozaslonsko zajemanje 24.1.2010 04348.jpg

Ok, v torek popoldne bo Ameriška filmska akademija objavila seznam nominirancev za svojo že 82. podelitev oskarjev. Za nas, frike, je to morda v nekem smislu še bolj zanimiv dogodek kot sama podelitev, saj je možnih več presenečenj in vse le ni tako zelo predvidljivo. Torej, si upate napovedati kdo se je okoli 6000 članom v preteklem letu najbolj vtisnil v spomin oz. kdo so najboljši lobisti in katere reklamne kampanje so bile najučinkovitejše? :)

Najboljši film
Hja, letos bo zelo težko! Prvič po letu 1943 bo namreč nominiranih deset filmov. Deset najboljših izdelkov tega leta. Prvih pet se zdi precej očitnih: The Hurt Locker, Avatar, Inglourious Basterds, Precious, in Up in the Air. Toda, kaj pa druga polovica? Eno mesto bi prepustil Pixarjevemu Up!, čeprav moram reči, da še zdaleč ni moj najljubši film iz te animacijske hiše. V preteklosti je Akademija veliko ljubezni namenila Clintu, lani pa ga je spregledala pri obeh njegovih izdelkih - Changeling in Gran Torno. Mislim, da je to dovolj dober razlog, da med deseterico uvrstim tudi Invictus. Še tri prosta mesta... tole je težje, kot sem mislil. An Education? Meni je bil precej všečen, torej, zakaj pa ne. Nine? Nisem ga še videl in kritike niso najboljše. A gre za zvezdniško zasedbo, ki bo, če ne drugega, k ogledu pritegnila več gledalcev. The Road? Tale bo težka. Tistim, ki knjige niso brali, bi se morda zdel film primeren za nominacijo. Meni ne. Veliko raje bi med deseterico videl remake Brothers, a se to po moje ne bo zgodilo. Upam, da bodo izpustili tudi Star Trek.

Celozaslonsko zajemanje 1.2.2010 01304.jpg
Colonel Reed: "What's the best way to go about disarming one of these things?"
Staff Sergeant William James: "The way you don't die, sir."

Torej, deseti naslov... District 9. Zakaj pa ne? Komercialna uspešnost, izvirna zgodba, dobra tehnična izvedba, solidna igra. Ima vse atribute. Vendar pa... bo Akademija izvolila kar dva znanstveno fantastična filma v enem letu? To je sicer že pregovorno njen najmanj priljubljen žanr. V celotni zgodovini podeljevanja oskarjev sta bila zgolj 2 (dva!!) ZF filma nominirana v glavni kategoriji -- E.T. vesoljček (1982) in Star Wars(1977). Akademija je spregledala celo Kubrickovo Odisejado 2001. Ampak letos se zdi takšno leto, ko se zgodovina piše na novo.

Režija
Ločenca Cameron in Bigelow sta frontrunnerja. Družbo jima bo gotovo delal tudi Tarantino. Pa Reitman. Kot petega bi pa grooozno rad videl Michaela Hanekeja. Pobožne želje? Upam, da ne.

Glavna moška vloga
Jeff Bridges, kot glavni favorit. George Clooney, kot njegov spremljevalec. Colin Firth in Morgan Freeman kot zgolj opazovalca. Kdo pa bo zasedel mesto srečneža, ki je lahko vesel že same nominacije? Po moje so v igri Michael Stuhlbarg (A Serious Man), Matt Damon (The Informant!) in Jeremy Renner (The Hurt Locker). Tudi druga imena so še možna: Daniel Day-Lewis, ki ga ima Akademija grozno rada, Hal Holbrook, (That Evening Sun) o katerem sem slišal same lepe besede in Ben Foster (The Messenger). A mislim, da bo na koncu peto mesto dobil Renner.

Celozaslonsko zajemanje 1.2.2010 01607.jpg
"I am the master of my fate. I am the captain of my soul."

Glavna ženska vloga
Sem že povedal, da je to verjetno eno najmanj plodnih let v tej kategoriji odkar spremljam oskarje? Vsako leto le s težavo sestavim seznam petih najboljših, da ne bi katere po nepotrebnem ven vrgel in verjetno je imela Akademija vedno take probleme. A leto se zdi, da bo teh pet imen sledečih: Sandra Bullock, Helen Mirren, Carey Mulligan, Gabourey Sidibe in Meryl Streep. In to je to! Simple as that!
Zelo, zeloooo vesel bi bil če bi namesto dveh izmed njih - vseeno mi je kateri dve frčita - mesto zasedli Tilda Swinton (Julia) in Catalina Saavedra (La nana). Pri prvi še morda je vsaj iskrica upanja, pri drugi pa tudi te ne. Sori Emily Blunt, ful si luštna in nadarjena, samo če boš ti nominirana, bom pa zelo razočaran.

Stranska moška vloga
Woody Harrelson (The Messenger), Stanley Tucci (The Lovely Bones) in baraba Christoph Waltz. Christopher Plummer (The Last Station) bo verjetno nominiran zgolj zato ker do sedaj še ni bil. Niti enkrat!! Moj peti favorit je Alfred Molina (An Education). Morda bodo noter stisnili še Christiana McKaya, ki je menda soliden Orson Welles.

Celozaslonsko zajemanje 1.2.2010 0494___0.jpg
"That's a bingooooo!"

Stranska ženska vloga
Mo’Nique. Penelope Cruz. Anna Kendrick. (Vera Farmiga je dobra igralka. Odlična! A v tem filmu nič posebnega.) Upam da bosta četrto in peto mesto zasedli Julianne Moore (A Single Man) in Samantha Morton (The Messenger). Diane Kruger bi znala biti še v igri, pa všeč mi je bila Emma Thompson s svojo kratko vlogo v An Education. Ali pa Charlize Theron v The Road - še ena kratka, a zelo močna vloga!

Izvirni scenarij
Neslavne barabe kot moj glavni favorit. The Hurt Locker. A Serious Man, ker mam rad brata Coen, (500) Days of Summer, ker prikazuje ljubezen takšno kot je - lepa, dokler traja. Peti nominiranc pa upam da bo Beli trak. V bistvu mi je vseeno, samo da ne bo Avatar, ker na tem filmu ni prav nič izvirnega, prav nič. In s tem ne namigujem na obtožbe plagiatorstva, ki so nedavno prišle iz Rusije in včeraj tudi iz Srbije. Magari naj bo The Hangover. Najbolj bi bil sicer navdušen, če bi nominirali Julio - ne tisto z Meryl Streep, ampak tisto s Tildo Swinton. A spet pobožne želje. Aja, pa Sin nombre bi lahko tudi sem noter dal. V tej kategoriji je ponavadi vedno eno lepo presenečenje. Upam, da bo letos tudi :)

Prirejeni scenarij
Precious in Up in the Air se mi zdita edina garantirana nominiranca tukaj. An Education bi lahko bil tretji. District 9 četrti :) Fantastic Mr. Fox pa bi bila moja peta izbira. Mogoče, da bodo dodali Julie & Julia, prvi po blogu posnet film, ali Crazy Heart - meda dober, nisem ga pa še videl.

Ni komentarjev:

Objavite komentar