5. marec 2010

OSKAR METER: Glavna ženska vloga

Imamo dve novinki, dve oskarjevki ter še eno dodatno "veteranko", ki pa je nominirana prvič. Sandra Bullock se kameram nastavlja že več kot dvajset let in velja za eno najbolj simpatičnih igralk, ali kar ljudi, če že hočete. 45-letna lepotička, nemškega porekla, velja za eno najbolje plačanih v svojem poklicu. Zaslovela je z akcijo Hitrost, nato pa od Meg Ryan počasi prevzela naziv kraljice romantičnih komedij. Vlogo resnične osebnosti, Leigh Anne Tuohy, ki je pomagala nadarjenemu temnopoltemu fantu pri vpisu na Univerzo, je bila ponujena tudi Julii Roberts, vendar jo je ta zavrnila, česar pa, kot je povedala na podelitvi zlatih globusov, sploh ne obžaluje. Sandy tako velja za glavno favoritko in bo zelo verjetno premagala tudi samo Meryl Streep, katero je Akademija nominirala že šestnajstič. To so štiri nominacije več, kot jih imata njena najbližja zasledovalca - Jack Nicholson in Katharine Hepburn. Slednja je sicer vseh dvanajst dobila za glavno vlogo, Meryl pa je letos dobila trinajsto v tej kategoriji, tako, da sedaj sama drži tudi ta rekord. Sicer velja že za stalni inventar podelitve in nominacijo za vlogo znamenite kuharice Julia Child so ji napovedovali celo leto. Čeprav sem njen veeeelik oboževalec in komaj čakam na njenega novega oskarja, pa mislim da ta vloga ni tista, ki ji ga bo prinesla. Bila je sicer zelo simpatična, vendar se mi zdi, da se je kar preveč vživela in "preveč igrala", kar je na trenutke izpadlo bolj kot parodija na Childovo. A kritiki očitno niso istega mnenja. Za vlog je že pokasirala nemalo nagrad, vključno z zlatim globusom in zaznati je precej močne pritiske na Akademijo, češ naj ji končno že da tretjega oskarja, saj je nazadnje slavila leta 1983 (za Sophie's Choice), ko njeni letošnji tekmici, Carey Mulligan in Gabourey Sidibe, nista bili niti rojeni.

Sandra Bullock (The Blind Side)
Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)
Meryl Streep (Julie & Julia)

Obe novinki sta mi bili v svojih vlogah zares zelo všeč in na svoj način bi bilo zelo simpatično videti katero od obeh odkorakati domov s kipcem. Obe bi verjetno podali izjemen govor in vsi bi jima iz srca privoščili. Če bi moral izbirati le med njima, bi se sicer težko odločil, vendar bi na koncu verjetno izbral Gaby. Ta je šele osma temnopolta igralka v zgodovini nominirana v tej kategoriji in bi bila v primeru zmage druga (ali prva prava, če upoštevamo, da je Halle Berry pravzaprav mulatka). V svoji prvi vlogi se je odlično odrezala in že pridobila spoštovanje Akademije, vendar še zdaleč ni prva igralka nominirana za debitantsko vlogo.

Carey je cukerček tako v filmu kot tudi na vseh podelitvah, kjer se je do sedaj pojavila, zato ne morem reči, da je prav veliko igrala. Mediji jo pogosto primerjajo z njeno rojakinjo Audrey Hepburn, ki je bila prvič nominirana pred 56 leti in oskarja za vlogo v Rimskih počitnicah tudi dobila. Tudi ona je bila takrat stara 24 let, bila je nova v Hollywoodu, podobno ljubko elegantna in upodobila je mlado žensko, ki ji moški razkaže življenje, kakršnega do tedaj ni poznala. Audrey je postala velika filmska zvezda, bleščeča kariera pa zagotovo čaka tudi Carey. Še letos jo bomo namreč gledali v nadaljevanju Wall Streeta, med snemanjem katerega se je zaljubila v soigralca Shio LaBeoufa.

Fullscreen capture 4.3.2010 195818.jpg Fullscreen capture 4.3.2010 200125.jpg Fullscreen capture 4.3.2010 200027.jpg
Fullscreen capture 4.3.2010 200121.jpg Fullscreen capture 4.3.2010 200020.jpg

Najbolj sveža oskarjevka, Helen Mirren, ki je slavila le tri leta nazaj za vlogo kraljice Elizabete II., (nominirana pa je bila še za stranski vlogi v Norost kralja Jurija in Gosford Park) se kot možna dobitnica letos omenja najredkeje, če sploh se. Bolj se zdi, da le maši prostor, ki je letos nastal zardi po mojem mnenju precej revnega leta za ženske vloge. Med nominiranki bi sicer lahko bile tudi Audrey Tautou (Coco Chanel), Penelope Cruz (Zlomljeni objemi) ali Shohreh Aghdashloo (The Stoning of Soraya M.). Akademiji sicer nikoli ne bom odpustil, da je spregledala po mojem daleč najboljšo vlogo lanskega leta - Tildo Swinton v Julii, zelo všeč pa mi je bila tudi Catalina Saavedra v Služkinji. Omenil bi še Marion Cotillard, ki me je prepričala v Devet. Škoda, ker je bila njena vloga le na pol glavna in jo je prav ta zmeda verjetno pustila brez druge nominacije.

Favoritki sta torej Sandra in Meryl. Obe sta "America's sweetheart", čeprav v tem pogledu Sandy še nekoliko bolj. Meryl je sicer poleg največkrat nominirane igralke, tudi največkrat poražena igralka, vendar se zanjo ne bojim, da ne bi bila še kdaj nominirana, medtem, ko je Sandrina edina priložnost verjetno prav letošnja.
Na spletu sem našel zanimivo analizo. Od leta 1998 je vsaka druga dobitnica oskarja v tej kategoriji nastopila v filmu, nominiranem za najboljši film. Gwyneth Paltrow v Zaljubljenem Shakespearu (bil nominiran, celo zmagal), Hilary Swank v Fantje ne jočejo (ni bil nominiran), Julia Roberts v Erin Brockovich (je bil nominiran), Halle Berry v Ples pošasti (ni bil nominiran), Nicole Kidman v Ure do večnosti (je bil nominiran), Charlize Theron v Pošasti (ni bil nominiran), Hilary Swank v Punčki za milijon dolarjev (je bil nominiran, celo zmagal je), Reese Witherspoon v Hoji po robu (ni bil nominiran), Helen Mirren v Kraljici (je bil nominiran), Marion Cotillard v Življenje v rožnatem (ni bil nominiran) in Kate Winslet v Bralcu (je bil nominiran). Po tem zaporedju bi morala letos oskarja dobiti igralka, ki ne igra v filmu nominiranem v glavni kategoriji, torej Meryl Streep. No ja, deset nominirancev bo očitno zbrkljalo tale sistem... kakorkoli že... zmago napovedujem Sandri, če pa bi glasoval sam (in ne bi mogel izbrati Tilde Swinton, temveč eno od peterice), bi verjetno izbral Gaby.

Ni komentarjev:

Objavite komentar